Lapseki’nin Daha Da Güzel Olması İçin Neler Yapılabilir  – 1 – 2007  

– DENEMELERİM –

          Lapseki’miz çok çok güzel bir ilçe. Limanı, balıkçı barınağı, çamlığı, Dalyanı, Şeker Kayası, Bostancısı, Sulucası, Ormanları, Havası, yer yüzüne çıkartılmamış termal şifalı suları ve daha saymayı unuttuğum güzellikleri ile adeta doğal bir cazibe merkezi…

Ama kentimizi ön plana çıkartmak ve doğal bir cazibe merkezi haline getirmek bizim elimizde, herkes kendi kendine sormalı bence ben Lapseki’de yönetici olsaydım bu kent için ne yapardım. Kentimin güzelleşmesi için nasıl bir katkı sağlardım. Ben de kendime sordum ve şimdi 1. sini yazdığım bu yazım ile beraber ara ara sizlerle de paylaşacağım.

LAPSEKİ’MİZİN GELİŞMESİ İÇİN NELER YAPILMALI

TURİZİM İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Dalyan’ın canlandırılma projesi kapsamında işin ehli ve başarılı bir mimara Dalyan’ın sahil kesimini nasıl olması gerektiği çizdirilip ona göre inşası başlanabilir. (Ödüllü bir yarışma başlatılıp en güzel fikri verenler arasında 1 kişi seçilip onun  projesi kullanılır ve o mimara da ödül verilebilir.)

Böylece Marina Cafe’den başlanılarak Çardak – Lapseki sınırına kadar( sanırım denizciler sitesinin oralara kadar) olan kısmın turizm açısından nasıl değerlendirileceği belirlenmiş olur ve şu anki (2007) atıl görünümünden kurtulur.

Dalyan’ın daha da etkin olarak kullanılması için Lapseki ve Dalyan, insanların rahatlıkla gece ve gündüz yürüyüşlerini yapabilecekleri bir sahil yolu ile birleştirilmeli. (2009 yılında yapıldı.)Böylece Lapseki’de oturan bir vatandaşımız da rahatlıkla minibüse binmeden Dalyan Mevkiine gidip gelebilir.

GELENEKSEL LAPSEKİ KİRAZ FESTİVALİ (KİRAZ ŞENLİĞİ) ULUSLARARASI DÜZEYE GETİRİLMELİ

          Eski devirlerde Panayırlar kültür ve alış verişin paylaşımı için çok önemli imiş. Zamanımızda ise fuarlar,uluslar arası festivaller, tanıtımlar, tiyatrolar, konserler, bilimsel toplantılar ve konferanslar kültürlerin paylaşımı ve bir kısım alış veriş için kullanılmaktadır. (Kültür alış verişi, bilgi alış verişi, mal alış verişi.)

İşte bu kapsamda Lapseki’mizin GELENEKSEL LAPSEKİ KİRAZ FESTİVALİNİ uluslar arası düzeye çıkarmalıyız.(Yani yurt dışı bağlantılı bir festival olmalı.)

         FESTİVALİN TARİHİ DEĞİŞTİRİLMELİ

          Haziran ayı içerisinde yapılan festivalin tarihi değiştirilmeli. Şimdi bana diğeceksiniz ki kiraz o tarihte yetiştiriliyor ve festivalde o tarihte olmalı. Hayır tamamen yanlış bence. TEMMUZ AYININ SON HAFTASI LAPSEKİ ULUSLARARASI KİRAZ FESTİVALİ için çok uygun bir tarih olur. (En iyi kiraz üretildiği zamanda seçilsin, gerçek festival ise 1 ay sonra olsun ve ödül alan üreticiye o zaman ödülü verilsin)

Neden mi? Hem hava daha sıcak olacak, hem yaz tatili için LAPSEKİ’MİZE gelen misafirlerimiz için de eğlenceli bir deneyim olacak, hem okullar tatil olacak, her türlü sınav ki başta üniversite sınavı ve türevleri o tarihe kadar çoktan yapılmış olacak. Hem de çadırda konaklayarak festivalimize katılacak misafirlerimiz daha rahat bir şekilde katılabilecekler. Ayrıca spor müsabakaları sıcak hava da daha rahat yapılacak ve seyircisi bol olacak. LÜTFEN BUNLARI DÜŞÜNELİM…

Bu festival kapsamında yerli ve yabancı halk dansları, konserler, gösteriler, bilimsel toplantılar, sempozyumlar, spor müsabakaları ki başta PLAJ VOLEYBOLU, güzellik yarışmaları ve daha kim bilir neler yapılabilir. Hayal gücü ve yaratıcılığa kalmış her şey.

Bir de Belediyemizin bunun için yıllık bir kaynak ayırmasına. Nasıl ki işçi ve personel maaşları yada diğer başka giderler için belli bir ödenek ayrılıyorsa bu festival için de bir bütçe ayrılmalı, sponsorlar bulunmalı, sivil toplum kuruluşlarından yardım alınmalı, okulların da yardımı alınmalı.

Her festivalin sonunda da sponsor olan firmaların ve Belediyemizin hatta Kültür Bakanlığı’nın katkıları ile bir dergi çıkartılmalı. Her yıl çıkartılan bu dergi geleneksel hale getirilerek LAPSEKİMİZE gelip festivalimizi göremeyenlere de bu dergi yardımı ile ulaşılmalı. (Bu dergiler Belediye, okullar, sivil toplum kuruluşları, Kültür bakanlığı ve LAPSEKİ dışındaki Lapseki’lilerin yardımı ile bütün Türkiye’ye dağıtılmalı. Yurt dışına ise internet yardımı ile ulaşılmalı.)

          Şimdi bana diyeceksiniz ki yurt içi ve yurt dışından yöneticiler, dansçılar, sporcular gelecek ve LAPSEKİ’MİZDE bunu karşılayacak kadar yatak kapasitesi ve otel yok.

Onunda çaresi var bence. Lapseki’mizde ilk,orta,lise ve üniversitemiz var. Büyük bir kampanya başlatılıp okullarla anlaşılır ve öğretmenlere konu doğru olarak anlatılırsa onlarda öğrencilerini koruyucu aile olarak gelen misafirlerden 1 ya da bir kaçını (gücünün yettiğince) evinde 3-4 gün misafir etmesi konusunda aydınlatırlarsa bu işte çok rahat çözülür. YETER Kİ İSTEYELİM !!!!

O da mı olmadı o zaman bir araziye bir sürü çadır dikeriz ve gelen misafirlerimizi burada konaklatırız.(Hem otantik, hem zevkli hem güzel) bir de bu çadırlar eski TÜRK çadırları şeklinde yapılır ve ona göre bir çadır kent oluşturulursa daha da güzel olur.(Lapseki Obası). Bu şekilde yaparsak yerel ve ulusal basının da dikkatini çekeriz.

Zaten ben eminim ki böyle büyük bir organizasyon yapılırsa her esnaf yardımcı olur. Onlarda bilirler ki ne kadar fazla insan LAPSEKİ’MİZDE olursa onlarda o kadar kazanırlar.

Basın bizi destekler, gelen misafirlerimizi iyi ağırlarsak biz bu işi başarırız, zaten 1. organizasyonu güzel yaparsak 2. , 3. ve daha sonrası için daha sağlam sponsorlar bulabiliriz…

Voleybol dolu günler dilerim… Sevgiler ve saygılar , bir dahaki yazıda görüşmek dileği ile…

Murat ERDOĞAN

LapsekiVoleybol.com 2001 Ocak ayından günümüze Mehmet-Murat ERDOĞAN kardeşlerin, Arkın KAMAŞIK ve Bora ÖZKARDEŞ’in voleybol camiasına armağanıdır…